BPM berekenen bij het importeren van een bedrijfswagen

Bij het importeren van een bedrijfswagen is de BPM een belangrijke factor om te bepalen of het aantrekkelijk is om een specifieke bedrijfswagen te importeren. Het importeren van een jonge, gebruikte bedrijfswagen uit Duitsland kan interessante besparingen opleveren.

Bedrijfswagens die vóór 2025 zijn toegelaten, hebben geen BPM-verplichting, omdat ze onder een eerder belastingregime vallen. Voor deze bedrijfswagens hoeft u geen BPM te betalen. Alleen voor nieuwe bedrijfswagens met een toelating vanaf 2025 is er een BPM-verplichting. Sinds 2013 is de BPM niet langer gebaseerd op de nieuwprijs van een voertuig, maar enkel op de CO2-uitstoot, dit geldt in 2025 dus ook voor bedrijfswagens. 

Rest-BPM berekenen bij import van bedrijfswagens

Voor bedrijfswagens die onder het oude regime vallen en vóór 2025 zijn toegelaten, is het niet nodig om rest-BPM te berekenen. Deze voertuigen zijn BPM-vrij. Voor bedrijfswagens die vanaf 2025 worden geïmporteerd, zijn er verschillende manieren om de rest-BPM te berekenen. Het is aan te raden om een specialist een berekening te laten maken, zodat er gebruik gemaakt kan worden van de voordeligste mogelijkheden binnen de regelgeving. Dit kan helpen om de verschuldigde BPM zo laag mogelijk te houden.

Gebruikte bedrijfswagens importeren versus nieuwe bedrijfswagens

Het importeren van een gebruikte bedrijfswagen is doorgaans aantrekkelijker dan het kopen van een nieuwe bedrijfswagen in Nederland of Duitsland. Voor gebruikte bedrijfswagens met een toelating vóór 2025 geldt geen BPM-verplichting. Voor nieuwe bedrijfswagens vanaf 2025 moet wel BPM worden betaald, en dat kan de keuze beïnvloeden. De afschrijvingstabel kan worden toegepast bij de berekening van de rest-BPM, wat gunstig is voor tweedehands voertuigen.

BPM aangifte bij het zelf importeren van een bedrijfswagen

Wanneer u zelf een bedrijfswagen importeert die vóór 2025 is toegelaten, hoeft u geen BPM-aangifte te doen, omdat deze bedrijfswagens zijn vrijgesteld van BPM. Als u een nieuwe bedrijfswagen vanaf 2025 importeert, moet u wel aangifte doen van de BPM. Dit kan complex zijn, omdat er verschillende methoden zijn om de bruto- en rest-BPM te berekenen. Een specialist kan u helpen bij het invullen van de BPM-aangifte en bij het onderbouwen van de berekening.

Voor slechts €60,- (excl. BTW) kunt u uw volledige BPM-aangifte door een specialist laten invullen, inclusief berekening en onderbouwing, zodat u de aangifte zelf kunt indienen bij de Belastingdienst.

BPM berekenen bij Das Import voor bedrijfswagens

Het importeren van bedrijfswagens uit Duitsland is steeds populairder, vooral als het gaat om jonge, luxe bedrijfswagens. Bij voertuigen die vóór 2025 zijn toegelaten, is er geen BPM-verplichting. Bij bedrijfswagens die vanaf 2025 worden toegelaten, moet er echter BPM worden betaald, gebaseerd op de CO2-uitstoot. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regelgeving.

Waarom een bedrijfswagen importeren uit Duitsland?

Het importeren van een bedrijfswagen uit Duitsland biedt verschillende voordelen. Ten eerste zijn de kosten vaak lager dan in Nederland. Ook is er een ruimer aanbod aan jonge occasions. Bedrijfswagens die vóór 2025 zijn toegelaten, vallen bovendien buiten de BPM-verplichting, wat de kosten nog verder drukt. Voor nieuwe bedrijfswagens vanaf 2025 geldt echter wel de BPM, waardoor importvoordelen kunnen afnemen.

BPM berekenen is complex, vooral vanaf 2025

De BPM is een belasting op personenauto's, bestelauto's en bedrijfswagens. Voor bedrijfswagens met een toelating vóór 2025 geldt geen BPM-verplichting. Bij nieuwe bedrijfswagens vanaf 2025 wordt de BPM berekend op basis van de CO2-uitstoot. Het is daarom belangrijk om bij import goed te kijken naar de toelatingsdatum en de mogelijke vrijstellingen. Voor oudere bedrijfswagens van vóór 2013 geldt dat de BPM wordt berekend over de oorspronkelijke nieuwprijs.

Zelf BPM berekenen voor bedrijfswagens

Bij het zelf berekenen van de BPM voor een bedrijfswagen moet u beschikken over gegevens zoals de CO2-uitstoot en de waarde van het voertuig. Voor bedrijfswagens met een toelating vóór 2025 is dit echter niet nodig, omdat er geen BPM verplichting is. Voor voertuigen vanaf 2025 kan een specialist u helpen om de meest voordelige berekeningsmethode te kiezen.

BPM berekenen met de tabel- en koerslijstmethode

Voor nieuwe bedrijfswagens die vanaf 2025 worden geïmporteerd, zijn er twee belangrijke methoden om de BPM te berekenen: de tabelmethode en de koerslijstmethode. Voor bedrijfswagens met een toelating vóór 2025 zijn deze methoden niet van toepassing, omdat deze vrijgesteld zijn van BPM. De tabelmethode berekent de BPM aan de hand van een afschrijvingstabel, terwijl de koerslijstmethode gebruikmaakt van de waarde van de bedrijfswagen op het moment van import.

Voorbereid en geïnformeerd te werk gaan bij het importeren

Als u van plan bent een bedrijfswagen te importeren, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de BPM-verplichtingen. Bij Das Import kunt u gebruikmaken van een BPM calculator die inzicht geeft in de BPM-kosten voor voertuigen die vanaf 2025 worden geïmporteerd. Bedrijfswagens van vóór 2025 zijn vrijgesteld, dus de BPM berekening is in dat geval niet nodig.

Invoerrechten en andere kosten bij importeren van bedrijfswagens

Bij het importeren van een bedrijfswagen uit een land buiten de EU, moet u naast BPM ook invoerrechten betalen. Dit is niet van toepassing op bedrijfswagens uit Duitsland, een EU-lidstaat. Bedrijfswagens die vóór 2025 zijn toegelaten, vallen onder een ouder regime en zijn vrijgesteld van BPM. Voor nieuwe bedrijfswagens die vanaf 2025 worden geïmporteerd, moet er wel BPM worden berekend en afgedragen.

Bent u geïnteresseerd in het importeren van een bedrijfswagen uit Duitsland? Neem dan contact op met Das Import voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij kunnen u helpen bij het importeren van uw bedrijfswagen, rekening houdend met de geldende regels en vrijstellingen.

 

Direct in uw mailbox! Meld u nu aan:

Bedankt voor uw aanmelding.
Om uw profiel compleet te maken hebben wij nog een aantal vragen voor u.
1/4 2/4 3/4 4/4
Op welke termijn wilt u een auto importeren?
Wat is uw budget?
Wat rijdt u het liefst?
Wat is/zijn uw favoriete merk(en)?
Uw gegevens
Bedankt voor het invullen.
Wij kunnen nu nog relevanter zijn in de e-mails die wij u sturen.